سه شنبه17 بهمن91
امام خامنهای(مدظلهالعالی)
در قانون اساسی نقش مجلس، دولت، رئیسجمهور و قوه قضائیه مشخص شده است. بنابراین همه مسئولان باید به وظایف قانونی خود
عمل کنند و با یکدیگر همدل، همراه و همزبان باشند. (19/7/91)
فهم درونی پیششرط مذاکره
پس از برگزاری چهلونهمین کنفرانس امنیتی مونیخ که روز یکشنبه به پایان رسید، مشخص شد مهمترین خروجی این نشست سهروزه که نظر رسانهها را به خود جلب کرد، مسئله هستهای ایران و بحران سوریه بود. موضوع کلیدی مربوط به مسئله هستهای ایران، پیشنهاد جوبایدن، معاون رئیسجمهور آمریکا و پاسخ علیاکبر صالحی، وزیر خارجه ایران، به این پیشنهاد بود که هر دوی آن، بازتاب بسیار گستردهای در ایران و جهان داشت.
جوبایدن در این نشست اعلام کرد: آمریکا آماده مذاکره مستقیم با ایران برای حل مسئله هستهای است، هرگاه ایران جدی باشد... توپ در زمین حکومت ایران است. علیاکبر صالحی در واکنش به صحبت بایدن، از پیشنهاد وی استقبال کرد ولی گفت ایران ملزم به قبول این پیشنهاد نیست. حرف اساسی صالحی که کلید قفل بستهشده این منازعه طولانی به حساب میآید، این است که گفت: «شما نمیتوانید از یک طرف، لحن تهدیدآمیز داشته و بگویید همه گزینهها روی میز است و از طرف دیگر، از مذاکره صحبت کنید... فشار آوردن با گفتوگو سازگار نیست. اگر شما نیت صادقانه داشته باشید، ما میتوانیم مذاکرات جدی را در دستور کار قرار دهیم.»
آمریکاییها در دهههای اخیر در عرصه صنعت و جلوههای ظاهری زندگی، پیشرفتهایی داشتهاند؛ اما در ایجاد گفتمانهای سیاسی که قادر باشد معضلات جهانی را حل کند، در جا زده و ناکام ماندهاند. از این رو در این عرصه هر چه را که رو میکنند، کپی ناخوانای سیاست چماق و هویج است که گاهی نام فشار و مذاکره را بر آن مینهند. با اینکه این سیاست کهنه بهکرات ناکارآمدیاش اثبات شده؛ اما چون جایگزین مناسبی برای آن ندارند و بیش از حد هم به بخش چماق آن یعنی توان نظامیشان متکی هستند، نمیخواهند از این سیاست فشل و فرسودهشده دست بردارند. پدیدهای به نام مقاومت انقلاب اسلامی، این سیاست را بیش از پیش تحلیل برده و با اینکه ایران فشارهای زیادی را متحمل شده، اما در مباحث هستهای دست برتر را دارد و روز به روز هم بر این برتری افزوده میشود و این، طرف مقابل است که باید نشان دهد در انعطاف و پذیرش حقوق مسلم ایران جدی است. چنانچه مقامات آمریکا پرده پندارهای باطل را کنار بزنند و این موضوع را فهم کنند، احتمالاً زمینه برخی تحولات فراهم میشود.
معمای هستهای و انتخابات ریاستجمهوری ایران
گروه ترجمه-پایگاه اینترنتی کریستینساینسمانیتور 4 فوریه 2013 (16بهمن) در مقالهای به گفتوگوهای هستهای ایران و گروه 1+5 پرداخت و نوشت: وزیر خارجه ایران در مورد گفتوگوهای آتی هستهای اظهار خوشبینی کرده، اما فضای سیاسی پیش از انتخابات ریاستجمهوری ایران میتواند در حال حاضر از هرگونه توافق جلوگیری کند. پس از هشت ماه دیپلماسی هستهای در سطوح بالا، ایران و قدرتهای جهانی قرار است گفتوگوهای هستهای را اواخر ماه جاری در قزاقستان از سر بگیرند. انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برگزار شده و این موضوع سبب میشود آمریکا توانایی اعطای امتیاز به منظور هموار کردن مسیر برای توافق با ایران را داشته باشد؛ اما مسئله کنونی این است که انتخابات آتی ریاستجمهوری در ایران، فضای سیاسی را تحتتأثیر قرار داده است. محمدعلی شعبانی، پژوهشگر دانشکده مطالعات شرق و آفریقا، در لندن میگوید: اشتباه نکنید، مسئله هستهای به طور پیچیدهای در پیوند با انتخابات ریاستجمهوری قرار دارد، زیرا در حال حاضر بسیاری از جناحها، مخالف هرگونه توافق در دوره احمدینژاد هستند... حزبگرایی موجود در ایران تصمیمگیری در این کشور را فلج کرده و پس از انتخابات ماه ژوئن نیز همچنان باقی خواهد بود؛ اما رئیسجمهور آینده ایران حداقل همانند احمدینژاد قاطع نخواهد بود.
در ادامه مقاله آمده است: تقاضای اصلی گروه 1+5 از ایران، پذیرش محدودسازی برنامه هستهای به منظور عدم دستیابی به ابزارهای ساخت بمب هستهای است. ایران باید به طور رسمی حضور در گفتوگوهای هستهای 25 و 26 فوریه را تأیید کند. مسائل کلیدی هستهای هنوز حل نشده است. سرنوشت ذخایر رو به فزونی اورانیوم غنیشده، همکاری با آژانس بینالمللی انرژی هستهای، لغو تحریمها و تأسیسات پنهان هستهای فردو همچنان مسائل باقیمانده به شمار میروند. سه دور گفتوگوی هستهای در ماه فوریه به شکست انجامید و درخواستهای زیادهخواهانه ابتدا از سوی ایران و سپس گروه 1+5 مطرح شد. گروه 1+5 ایران را ملزم کرد تمام جنبههای کلیدی برنامه هستهای خود را پیش از لغو تحریمها رها کند. علی واعظ، تحلیلگر ارشد ایران در گروه بحران بینالملل در واشنگتن میگوید: به نظر میرسد آمریکا در مورد کشاندن ایران به گفتوگوهای هستهای با پیچیدگیهایی روبهرو است... تفاسیر متفاوت است. برخی این موضوع را به تصمیمهای داخلی ایران و سیاست انتخابات نسبت میدهند، در حالی که دیگران معتقدند این مسئله از عدم تمایل ایران به نمایش ضعف به دلیل نشان دادن اشتیاق زیاد نشئت میگیرد... آمریکا و متحدان آن احتمالاً کاهش هدفمند تحریمها را در طول دور آتی گفتوگوها مطرح خواهند کرد... با وجود این، مادامی که دو طرف در تقابل هستند، این اقدامات احتمالاً بنبست کنونی را حلوفصل نخواهد کرد.
در پایان مقاله آمده است: آقای واعظ میگوید عدم درک اساسی در مورد اثرگذاری مثبت تحریمها مسئله را پیچیدهتر کرده است... در حالی که آمریکا معتقد است کاهش تحریمها جدیت گروه 1+5 را اثبات میکند، ایران چنین پیشنهادی را اقدامی تاکتیکی برای تحمیل چانهزنی ناعادلانه میداند... در صورتی که تقاضاهای گروه 1+5 با پاسخ مثبت مواجه نشود و تحریمها کاهش نیابد، گفتوگوها بار دیگر با مانع مواجه خواهد شد. در سالهای اخیر، ایران هدف جنگ پنهان از جمله ترور دانشمندان هستهای، انفجارهای غیرمنتظره و خرابکاری و ویروسهای رایانهای مانند استاکسنت بوده است. وزارت دادگستری آمریکا در نقطه مقابل، نیروی قدس ایران را به توطئه برای ترور سفیر عربستان در آمریکا متهم کرده است. برای جمهوری اسلامی ایران که سیوچهارمین سالگرد پیروزی انقلاب را جشن میگیرد، گفتوگوهای هستهای باید یک نتیجه داشته باشد و نشان دهد ایران خودکفاست و به عنوان قدرت هستهای به رسمیت شناخته شده است. آقای شعبانی، پژوهشگر ایرانی مقیم لندن میگوید: مسئله اصلی این است که ایران خواستار غنیسازی در خاک خود است، اما نشانهای مبنی بر اینکه آنها غرب را متمایل به هر گونه توافق ببینند، وجود ندارد.
اخبار و تحلیلها: اینکه در متن یادداشت فوق آمده مذاکرات چند روز آینده گروه 1+5 با ایران تحتتأثیر فضای انتخاباتی قرار دارد، حرف کاملاً درستی است. پیامد این تأثیر، محکمتر شدن مواضع ایران و اصرار بر پذیرش مواضع بهحقش است و چنانچه طرف مقابل مایل باشد این گفتوگوها به نتیجه برسد و یا حداقل با برداشته شدن گامی به جلو بنبست موجود شکسته شود، باید امتیازهایی را به ایران پیشنهاد کند که در راستای فراز پایانی یادداشت فوق باشد، در غیر این صورت، ادامه گفتوگوها به بعد از انتخابات ریاستجمهوری ایران موکول میشود و برای انجام دور بعدی آن نیز باید ماهها انتظار کشید و این به نفع طرف مقابل نیست و از آن استقبال نمیکند.
اختلال گسترده در تلفنهای همراه رژیم صهیونیستی
در دو روز گذشته یکی از بزرگترین اپراتورهای تلفن همراه رژیمصهیونیستی از کار افتاد و عملاً از دایره خدماترسانی خارج شد. بر اثر این اختلال، بیش از سه میلیون مشترک شرکت «بیلفون» از دسترسی به خدمات آن باز ماندند، تأثیر این اختلال نه تنها بر شهروندان این رژیم بود، بلکه حتی بر رایزنیها بر تشکیل کابینه این رژیم نیز تأثیر گذاشت. این اختلال که در کمتر از یک هفته پس از حمله هوایی رژیمصهیونیستی به یک مرکز تحقیقاتی در سوریه صورت گرفت، این نگرانی و ترس را میان سران تلآویو به وجود آورده که مبادا دوستان سوریه در صدد انتقام گرفتن از این رژیم برآمدهاند و از همین رو، ارتش صهیونیستی کار تحقیق در این زمینه را بر عهده گرفته است. رسانههای صهیونیستی که روز گذشته این اختلال در تلفن همراه را به صورت گسترده پوشش دادند، نوشتند که در نتیجه این اختلال، صدها هزار مشترک شرکت بیلفون نهتنها قادر به مکالمه نبودند، بلکه از ارسال پیامک و خدمات اینترنتی این شرکت نیز محروم شدند. متخصصان این شرکت پس از ساعتها کار، موفق شدند روز دوشنبه بر این مشکل غلبه کنند. این اختلال البته بر شرکتهای کوچک و کماهمیتتر محلی خدماترسانی که زیربنای محکمتری از بیلفون و سیلکوم ندارند نیز تأثیر گذاشت. این حمله که به بخش تشخیص مشترکان شرکت بیلفون صورت گرفته و باعث آشفتگی در اتصال خطوط شده، به گفته متخصصان صهیونیستی یک عملیات «تروریستی» بوده است! درحال حاضر گروههای متعدد در این رژیم سرگرم یافتن دلایل این حمله و مبدأ آن هستند.
توطئه امنیتی جدید علیه سوریه
اسنادی که به تازگی فاش شده نشان میدهد دولت باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، با طرح حمله شیمیایی به سوریه و پس از آن، متهم کردن بشار اسد، رئیسجمهور سوریه به انجام این حمله، موافقت کرده است. این طرح قرار بود با هدف افزایش فشار بر دولت سوریه و پس از آن، هموار شدن راه برای حمله نظامی به این کشور اجرا شود. این اسناد که حاوی ایمیلهای رد و بدل شده بین دو افسر شرکت نظامی «بریتام دیفنس» انگلیس است، نشان میدهد چنین طرحی وجود داشته و «واشنگتن آن را تأیید کرده است». بنا بر این طرح که اولین بار روزنامه انگلیسی «دیلیمیل» چند روز پیش آن را منتشر کرد، قرار بود «قطر افراد مسلحی را برای استفاده از تسلیحات شیمیایی روانه سوریه کند.» روزنامه دیلیمیل ساعتی پس از انتشار این خبر، آن را از روی خروجی پایگاه اینترنتی خود حذف کرد.
اخبار کوتاه
*یک انتشارات فرانسوی، کتابی را با عنوان «پیدایش جوانان بسیجی در جمهوری اسلامی ایران» به قلم یک نویسنده یهودی و به زبان فرانسه به چاپ رساند. این کتاب سعی دارد جوانان بسیجی ایران را گروهی افراطی معرفی کند. این نویسنده اعتراف میکند که بسیجیان ایران مانع موفقیت توطئههای غرب علیه ایران شدهاند.
* همزمان با نزدیک شدن به ایام انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، احمد منتظری، فرزند مرحوم حسینعلی منتظری، با حضور در نجفآباد و برگزاری سخنرانیها و کلاسهای مختلف، در حال ترویج شبهات سیاسی و اعتقادی با محوریت موضوع ولایت فقیه و حاکمیت است.
*به دنبال علنی شدن اختلافات اخیر رؤسای دو قوه در جریان استیضاح وزیر کار، برخی از شخصیتهای جریان اصلاحات در جلسه شب گذشته خود که با حضور برخی از فعالان انجمن اسلامی دانشگاه تهران در فتنه 88 برگزار گردید، بهترین حربه برای حذف جریان اصیل اصولگرایی را کوبیدن بر طبل اختلافات دولت و مجلس دانستند.
* هیلاری کلینتون در نامهای به منظور خداحافظی از پست وزارت امور خارجه، خطاب به بارک اوباما نوشته است که وی باید اقدامات جدی و تازه را برای حل مشکلات سیاست خارجی آمریکا به ویژه مسئله ایران انجام دهد. وی به بارک اوباما پیشنهاد میکند با ایران مذاکره مستقیم انجام دهد و امتیازات گسترده دهد.